Varşova Çalışma Belgesi

Polonya çalışma vizesi, her Türk vatandaşı için alınabilir olup ulusal vize (D tipi vize) kapsamında verilir ve 90 günden daha uzun süre çalışma imkanı sağlar. Polonya’da çalışma izni – çalışma vizesine sahip olduktan sonra oturum hakkı elde edilir ve aile de yanınıza alınabilir.

Polonya’da bireysel olarak iş bulmuş veya şu anda çalıştığı şirketin Polonya’daki bir firma ile şirket içi/şirketler arası personel değişimi veya transferi gerçekleştirecek kişiler de Polonya çalışma vizesi – çalışma izni başvurusunda bulunabilirler.

Polonya Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?

Polonya çalışma şartları
Polonya çalışma şartları

Polonya’da çalışma izni alabilmek için öncelikle Polonya’da çalışacak bir firma ile iş anlaşması yapmanız gereklidir. Firma, size iş teklifi yaptığında Türkiye’deki adresinize bir niyet mektubu ve iş sözleşmesi gönderir. Siz de bu belgeleri inceleyip imzalayarak gerekli diğer evraklarla birlikte Polonya’daki firmaya geri gönderirsiniz. Firma, sizin adınıza çalışma izni talebinde bulunur ve çalışma izni belgesini size posta yoluyla ulaştırır. Çalışma izni belgeniz elinize geçtikten sonra, Polonya’da çalışma vizesi başvurusu yapmak için gerekli diğer evrakları hazırlayabilirsiniz.

Polonya çalışma vizesi alabilmek için en önemli şart, bir Polonya firması tarafından kabul edilmiş olmanız ve Polonya çalışma izni belgesinin orijinalinin sizin elinizde olmasıdır. Çalışma izni belgesi sizin elinize ulaştıktan sonra, gerekli diğer evraklarla birlikte Polonya vize başvuru merkezine başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Gerekli evraklar hakkında bilgi almak için bu sayfanın devamını inceleyebilirsiniz. Başvurunuzun sonucunda Polonya konsolosluğu sizi uygun görürse, Polonya çalışma vizesi alabilirsiniz.

Polonya’ya gittikten sonra aldığınız vize süresini uzatma hakkınız vardır. Ayrıca, oturum kartı alma hakkına da sahip olacaksınız. Bu konularda size gereken bilgileri sağlayarak diğer insanlardan bir adım önde olmanızı ve rahatlamanızı sağlayacağız, PolonyaX ile iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz.

Polonya Çalışma Vizesi Nedir?

Polonya’da uzun süreli çalışma ve oturum izni alabilmek için gerekli olan vize tipi Polonya Ulusal (D-tipi) çalışma vizesidir. Bu vize sayesinde Polonya’da uzun süreli olarak çalışabilir ve oturum hakkı elde edebilirsiniz. Ayrıca ailenizi de yanınıza almak isterseniz, Polonya Aile Birleşimi Vizesi de alabilirsiniz.

Polonya’da çalışmak isteyenler genellikle Polonya çalışma izni belgesi ile Polonya çalışma vizesi arasındaki farkı karıştırır. İşte bu iki belgenin farklarını açıklayalım. Polonya çalışma izni belgesi, Polonya’da çalışmak için gerekli olan en temel evraktır ve Polonya’daki işveren veya şirket tarafından temin edilir. Çalışma izni belgesi mühürlü ise orijinali, e-imzalı ise çıktısını almanız yeterli olacaktır. Polonya çalışma vizesi başvurusu yaparken, çalışma izni belgesi de gerekli diğer evraklar ile birlikte konsolosluğa sunulmalıdır.

Polonya Çalışma Vizesi Randevusu Nasıl Alınır?

Polonya çalışma vizesi kontratı
Polonya çalışma vizesi kontratı

Polonya çalışma vizesi başvuruları ile ilgilenen tek yetkili kurum VFS Global’dir. Randevular, vfs global randevu sitesi üzerinden alınmaktadır. Randevusuz başvuru kabul edilmemektedir. Eskiden Polonya çalışma vizesi için randevular ücretsiz olarak alınabiliyordu, ancak artık online sistem üzerinden ödeme yaparak randevu alınabilmektedir. Randevular iptal edilemez ve ücret iadesi yapılmaz, sadece sistem üzerinden gün değişikliği yapabilirsiniz.

Polonya’da çalışma izni randevusu almak için, TL karşılığı 12 € ödeme yapmanız gerekiyor. Ancak dikkat etmeniz gereken ilk konu, Polonya konsolosluklarının bölgesel ayrımı olduğudur. Aşağıda belirttiğimiz haritaya göre, ikamet ettiğiniz yere göre doğru başvuru merkezinden randevu almanız gerekiyor. Aksi takdirde başvurunuz kabul edilmeyebilir.

Sonrasında, doğru kategori seçimini yapmanız gerekiyor. Uzun dönem (D tipi) kategorisi seçilerek, Work Permit (Çalışma İzni) kısmından randevu alınması gerekiyor. Diğer kategorilerden randevu alınması durumunda da başvurunuz kabul edilmeyebilir.

Polonya’da çalışma vizesi başvuruları oldukça yoğun olduğundan, randevu almak biraz zaman alabilir. Ayrıca, bazı zamanlarda çalışma izni randevuları açılmayabilir. Bu durumda yapabileceğiniz pek bir şey yoktur, sadece sabırlı olmanız ve randevu açıldığında hızlıca başvurunuzu yapmak için günlük olarak kontrol etmeniz gerekmektedir.

Ayrıca PolonyaX Danışmanlık Ajansı olarak, ücretli randevu almanız konusunda size yardımcı oluyoruz.

Polonya Çalışma Vizesi Başvurusu Nereden Yapılır?

Polonya ve Türkiye çalışma şartları
Polonya ve Türkiye çalışma şartları

Son güncelleme ile alınan karar kapsamında, Farklı şehirlerde bulunan ve farklı bölgelere hizmet veren Türkiye’deki Polonya Cumhuriyeti konsolosluk ofisleri vize başvurularının kabulü ve işlenmesi üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması.

Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan Türk vatandaşları, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren Polonya Cumhuriyeti konsolosluklarının Türkiye Cumhuriyeti’ndeki vize başvurularının kabulü ve işleme alınmasına getirilen kısıtlamalar, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren, coğrafi sorumluluk alanı kaldırılmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan Türk vatandaşları, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren vfs global web sitesinden ön kayıt yaptırdıktan sonra diledikleri Polonya konsolosluğuna vize başvurusunda bulunabilmektedir ve başvurunun yapılacağı Vize Başvuru Merkezini seçebilmektedir.

Vize başvurusunun yeniden değerlendirilmesi başvuruları için, bu başvuruların vfs global adresinde söz konusu konsolosluk için bölgesel yetkili vize başvuru merkezini seçerek vizenin reddine karar veren Polonya Cumhuriyeti konsolosuna sunulması gerekmektedir..

Türkiye Cumhuriyeti’nde ikamet eden ve vize başvurusu yapacak olan yabancıların vize başvuruları, ikamet ettikleri yere göre Polonya Cumhuriyeti’nin Türkiye Cumhuriyeti’ndeki konsoloslukları tarafından kabul edilmektedir.

Polonya’da Çalışma Vizesi Başvurusu Ne Kadar Sürer?

  • Polonya çalışma vizesi başvuruları, başvuru yapıldığı tarihten itibaren en geç 15 iş günü içinde sonuçlanır.
  • Bazı durumlarda, başvurunun detaylı bir incelemeye tabi tutulması nedeniyle bu süre en fazla 30 takvim gününe kadar uzatılabilir.
  • Nadir durumlarda, ek belgelerin sunulması gerektiği özel durumlarda ise bu süre 60 takvim gününe kadar uzayabilir.

Polonya Çalışma Vizesi Başvurusu için Hangi Belgeler Gereklidir?

Polonya haritası ve vize başvurusu
Polonya haritası ve vize başvurusu
  • Polonya ulusal vizesi başvuru formu okunaklı ve dikkatlice doldurulmalı, tarih ve imza atılmalıdır.
  • Başvuru sahibinin kriterlere uygun bir pasaporta sahip olması gerekmektedir. Bu, daha önce alınmış pasaportlar ve e-devlet sistemi üzerinden alınacak pasaport protokolü ile kanıtlanabilir. Pasaportta bilgilerin bulunduğu sayfanın ve son 3 yılda alınmış Polonya ve diğer Schengen ülkelerine ait vize fotokopileri de gerekli olacaktır.
  • Başvuru sahibinin kriterlere uygun 2 adet biyometrik fotoğraf (35×45 mm boyutunda) sunması gerekmektedir.
  • Başvuru sahibi, Polonya’da planlanan tüm kalış süresini kapsayan minimum 30.000 € teminatlı sağlık sigortası sahibi olmalı ya da Polonya Sosyal Sigortalar Kurumu’na (ZUS) kayıtlı ve sigortalı olduğunu kanıtlayan bir belge sunmalıdır.
  • Başvuru sahibi Polonya’da çalışmak istiyorsa, Polonya’dan alınmış bir çalışma izni ve fotokopisi (eğer gelen çalışma izni mühürlü ise orijinal, e-imzalı ise çıktısı gereklidir) sunmalıdır.
  • Polonya’da bir işveren tarafından işe alınma niyetini belirten antetli kağıda yazılmış imzalı ve kaşeli şirket yazısı sunulmalıdır. Yazıda, imzası olan kişinin adı, soyadı ve unvanı belirtilmelidir.
  • İş sözleşmesi ya da kontrat sunmak zorunlu olmamakla birlikte, bu evrakın da sunulması şiddetle tavsiye edilmektedir.
  • Başvuru sahibi, Polonya’da konaklama ayarladığına dair belge sunmalıdır.
  • Başvuru sahibi, meslek diploması veya mesleki eğitim ve vasıflarını gösteren belgeleri sunmalıdır.
  • Başvuru sahibi, barkodlu SGK hizmet dökümü ve son iş yerine ait SGK işe giriş bildirgesini sunmalıdır. Bu belgeler e-devlet üzerinden barkodlu olarak alınabilir.
  • Başvuru sahibi, tam vukuatlı nüfus kayıt örneği, ikametgah ve askerlik durum belgesini sunmalıdır. Bu belgeler de e-devlet üzerinden alınabilir.
  • Türk vatandaşı olmayan başvuru sahipleri, Türkiye’den planlanan çıkış tarihine kadar geçerli İkamet Tezkeresi sunmalıdır.

Çalışma vizesi danışmanlık için bizimle iletişime geçebilirsiniz.